Fransa’nın Provans Bölgesindeki Selvi Ağaçlarının Gizli Dili

Yazar: Margo Lestz

Alley,Of,Cypress,In,The,Provance,,France
Provans’taki selvili yol

İnce, konik selvi ağaçlarına Provans’ta her yerde rastlanır: yolları kaparlar, tarlaları ana hatlarıyla belirtirler, mezarlıkları süslerler, evleri bezerler. Bu güçlü, kullanışlı ağaçlar, ürünleri ve evleri o bölgeyi kasıp kavuran sert karayelden korurlar ama onlar, gözle görülenden fazlasına sahiptirler. Bu her yerde birden bulunan ağaçlar, nerede ve nasıl dikildiklerine bağlı olarak gizli bir anlama sahip olabilirler. Gelin, selvinin gizli dilini araştıralım.

Mezarlıklarda

Eski zamanlardan beri selvi, ölümsüzlüğün simgesi olmuştur: bütün yıl boyunca yeşil kalır, odunu çürümeye dirençlidir, daima meyve taşır, ateşe dayanıklıdır ve şekli daima göğü işaret ediyor gibi görünmektedir. Bu nedenlerden ötürü çoğunlukla mezarlıklara ekilir. Eski zamanlarda mezarlığa çocuk için tek bir selvi ağacı; çift için ise iki selvi ağacı dikiliyordu. Dormir sous un cypres ya da “selvi altında uyumak” deyimi, “ölü olmak” demektir.

Evin Etrafında

Three,Tall,Cypress,Trees,Near,The,Main,Entrance,To,The
Provans’taki villanın ana girişinin yanındaki üç uzun selvi

Daha hoş bir ifadeyle, mas (Provans’taki geleneksel çiftlik evi) denen Provans çiftlik evleri, çoğunlukla mülkün girişinin bitişiğinde üçgen şeklinde dikilmiş üç selvi ağacına sahiptir. Geleneksel olarak bu, konukseverliğin simgesidir.  Uzun zaman önce, gezginler, yanından geçerlerken üç ağacı gördüklerinde geceleyin orada yorgun bedenlerini dinlendirebileceklerini bilirlerdi. Eğer iki ağaç görmüşlerse karınlarını doyurup ağızlarını ıslatabilirlerdi. Ama eğer sadece tek bir ağaç varsa, bu, “orada durmayı aklına bile getirme!”  anlamına geliyordu.

Bu, çok eski bir gelenek olduğu için pek çok insan onun farkında olmayabilir. Bu nedenle, eğer sahipleri ile çok iyi tanışık değilseniz, muhtemelen üç selvili bir eve uğramamanın yanında yemek ve yatak istememek en iyi şey olur.

Uğur Muskası

Aslında yeni olan diğer bir “eski gelenek”, Provans çiftlik evinin (mas) bitişiğindeki selvi ağaçlarının uğur getirdiğini açıklamaktadır. Bu efsane, Parislilerin Provans’ta ikinci ev almalarının moda olmaya başladığı 1980’lerde uygun olarak kökleşmiştir. Bir mülk almaya istekli geliyorlardı, ama muhtemel tatil evlerinin kapılarının bitişiğinde selvi ağaçlarını gördüklerinde mezarlıkları anımsıyorlar ve korkuyorlardı.

Bu ise gayrimenkul piyasası için iyi olmamıştı. Bu nedenle, (Fransa’daki gayrimenkul işlemlerini yöneten) noterler ile Turizm Ofisi toplandı ve evin girişinin bitişiğindeki selvi ağaçlarının uğur getirdiğini şeklindeki “eski Provans geleneği”ni icat ettiler. Bu, Parislileri daha iyi hissettirdi ve onlar da bu “uğurlu” çiftlik evlerini hemen kabul ettiler.

Kullanışlılık

Bu ağaçların neden çiftlik evi girişlerinin yanında dikildikleri hakkında bir düşünce daha vardır ve bu, çok kullanışlı olanıdır. Bazıları, eğer ev inşa edildiğinde birkaç selvi eklerseniz, asılları bir ihtimal çürürse veya kırılırsa elinizde yedek kirişler olacağını söylerler.

Peki, bunların hepsi çok makul, ama bu, gerçekten işleri yüzüne gözüne bulaştırır. Ya sadece tek ağaçlı bir ev görürseniz? Güvenilir bir şekilde bir kirişi ya da ikisini değiştirmeye gerek duymuş olduklarını farz edebilir misiniz? Yine de bir yemek ve bir yatak istemeli misiniz?

Kaynak: https://curiousrambler.com/2016/09/05/secret-language-of-cypress-trees/

Çeviren: Yalçın Ceylanoğlu

HER HAKKI MAHFUZDUR.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.